
Yemek sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan turşular, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilir. Hemen her meyve ya da sebzenin turşusu yapılır ve içeriğinde genellikle turşusu yapılacak yiyecek ile sirke bulunur.
Turşunun Yararları Nelerdir?
Yemeklere lezzet katan ve mezelerde, salatalarda kullanılan turşu çeşitleri sağlık için oldukça faydalıdır. İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin bulunur. Günlük ihtiyaç duyduğunuz besin değerlerinin önemli bir kısmını turşu sayesinde karşılayabilirsiniz.
İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Probiyotik etkisi vardır ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayabilir. Düşük kalori miktarı sayesinde formuna dikkat edenler ve diyet yapanlar tarafından rahatça tüketilebilir.
Yüksek lif içerir ve bu özelliği sayesinde uzun süre tok tutabilir. Vücuttaki yararlı bakterilerin sayısının artmasına yardımcı olabilen turşu hem kabızlığa iyi gelebilir hem de metabolizma hızınızı artırabilir.
Turşu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Turşuların farklı yapılış şekilleri vardır ve alınacak turşunun pek çok özelliğine ve kişinin damak tadına göre karar vermek gerekir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat ederek daha lezzetli ve daha uzun süre saklayabileceğiniz turşular alabilirsiniz.
Turşunun saklama kabının cam olması önemlidir. Plastik kaplar, turşu ile temas ettiğinde kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca camda saklanan turşular daha lezzetli olur. Turşunun içerisindeki tuz oranı da turşunun tadını ciddi anlamda etkiler. İçeriğinde yeterince tuz bulunmayan turşular yumuşak olur ve bozulma süresi kısalır.
Turşunun içerisindeki su ve tuzun çeşidi de turşunun kalitesini etkiler. Normal tuz yerine kaya tuzu kullanılması, su olarak ise klor oranı düşük suların tercih edilmesi önemlidir.
Turşu Çeşitleri Nelerdir?
Turşu çeşitleri ve fiyatları oldukça farklılık gösterir. Turşunun gramajı, içerisindeki malzemeler ve turşunun hazırlanış şekli fiyatları doğrudan etkiler.
En çok tüketilen turşu çeşitlerinin başında kornişon olarak da bilinen salatalık turşusu gelir. İçerisinde su, tuz, sirke ve salatalık gibi malzemeler bulunur. Turşunun çıtır olması, ürünün iyi olduğunu gösterir. Magnezyum, kalsiyum ve çinko açısından zengin bir yiyecektir.
Probiyotik özelliği ile ön plana çıkan lahana turşusu, keskin lezzeti ile kış aylarının en sevilen turşuları arasında yer alır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı daha dayanıklı olmanızı sağlar. Tek başına tüketildiği gibi salataların içerisine de eklenebilir.